Hoe zet je tailleband van elastiek aan een rokje?

Hoe zet je tailleband van elastiek aan een rokje?

Hoe zet je tailleband van elastiek aan een rokje?

Een tailleband van elastiek is een leuke toevoeging aan een rokje. In plaats van het elastiek in een tunnel te verstoppen, wordt het zo een zichtbaar onderdeel van een rokje. 

Je kunt gaan voor een kleur die naadloos aansluit bij de stof, of juist een contrasterende kleur, print of glitterelastiek gebruiken voor een echte eyecatcher.

Benodigdheden

Stap 1: voorbereiding

Naai het rokje zover dat de zijnaden gesloten zijn. Heb je geen overlocker? Werk dan alvast de bovenkant van het rokje af met een zigzagsteek.

Stap 2: opmeten taille 

Meet de taille van degene die het rokje zal dragen met een meetlint. Is het de bedoeling dat het rokje lager gedragen wordt, bijvoorbeeld op de heupen? Meet dan deze maat.

Knip het elastiek op deze lengte af.

Stap 3: dichtstikken elastiek

Leg de twee uiteinden van het elastiek over elkaar heen, waarbij ze 1.5 centimeter overlappen. Gebruik een stretchnaald en stel de naaimachine in op een brede zigzagsteek met een korte lengte. Gebruik garen in dezelfde kleur als het elastiek, zodat het minder opvalt.

Controleer of het elastiek niet gedraaid zit. Stik vervolgens over beide uiteindes heen, zodat de afgeknipte randen onder het stiksel verdwijnen. Op de foto met het witte elastiek is een duidelijker voorbeeld te zien.

Stap 4: verdelen in gelijke delen

Pas eventueel het elastiek om te controleren of het comfortabel draagt. Verdeel het elastiek in gelijke delen. Dit doe je door het dubbel te vouwen, een speldje of streep te zetten, en dan deze lengte weer door de midden te vouwen. Doe dit zodat je 4 of 8 gelijke delen hebt, afhankelijk van je eigen voorkeur. Hierbij geldt: des te kleinere delen je maakt, des te gemakkelijker het wordt om het aan het rokje te zetten.

Verdeel vervolgens de bovenste rand van de rok ook op deze manier in evenveel gelijke delen. Match het elastiek met de rok en speld het elastiek aan de stof. Je zult meer stof hebben dan elastiek, dit hoort zo.

Stap 5: elastiek aan rok stikken

Leg de gespelde rand onder het naaimachinevoetje. Rek het elastiek voorzichtig uit met een hand voor en na het voetje. Trek het elastiek zo strak dat het net zo lang is als de stof van de rok.

Stik nu met een zigzagsteek over de rand. Houd spanning op de stof en begeleid deze door het voetje, maar zorg ervoor dat je niet te hard trekt en er geen spanning op de naald komt.

Stap 6: afwerken met overlocker (optioneel)

Leg de gestikte rand nog eens onder het voetje van de overlocker. Schakel het mes uit zodat het elastiek niet beschadigd kan raken. Rek het elastiek weer uit en stik weer over de rand heen. Je zou bij stap 5 ook meteen de overlocker kunnen gebruiken, maar het uitrekken van het elastiek gaat moeizamer met een overlocker en foutjes zijn moeilijker te herstellen.

Blog mogelijk gemaakt door karin van KarinKay