De juiste schaar vinden!

De juiste schaar vinden!

De juiste schaar vinden!

Geloof het of niet, maar als je begint met naaien dan ontdek je hoeveel verschillende soorten scharen er bestaan. Al die scharen bestaan niet zomaar. Ze hebben namelijk allemaal een verschillende functie. Natuurlijk kennen we de kleine handwerkschaartjes en de allergrootste stofscharen, maar daar tussen vind je ook nog allerlei andere soorten scharen in verschillende formaten. Laten we een kijkje nemen naar de scharen die je nodig hebt tijdens het naaien.

Verschillende soorten scharen
Over het algemeen komen we tijdens het naaien vier verschillende scharen tegen:

  • Stofscharen
  • Kartelscharen
  • Puntschaartjes
  • Papierschaar

Maar daar blijft het niet bij. Ook rolmessen horen, mijns inziens, in dit rijtje thuis. Iedere schaar heeft een eigen doel. Je wilt natuurlijk niet dat, bijvoorbeeld, je stofschaar bot wordt of je puntschaar stroef knipt. Dit is dan ook de reden waarom je verschillende soorten scharen gebruikt tijdens het naaien. Door bepaalde scharen voor bepaalde handelingen te gebruiken, zorg je er voor dat jouw scharen hun kwaliteiten bewaren en lekker lang meegaan.

Stofscharen
Een stofschaar gebruik je om je stof te knippen. Stofscharen hebben een bijzondere greep. De greep staat in een hoek ten opzichte van het blad. Je ziet dat bij deze stofschaar heel goed. Zo kun je je stof netjes op tafel laten liggen tijdens het knippen. De lengte van het blad variëren van 20 tot 30 cm ongeveer.

Kartelscharen
Je herkent een kartelschaar aan de rechthoekige tandjes op het blad. Als je met deze schaar in je stof knip, zul je zien dat de tandjes er voor zorgen dat je een zigzagrand in je stof knipt. Een kartelschaar gebruik je voornamelijk bij stoffen die weinig rafelen.

Puntscharen
Puntscharen worden vaak ook wel borduurscharen genoemd. Het zijn kleine, vlijmscherpe scharen die je voornamelijk gebruikt om draden mee af te knippen. Puntscharen zijn er in allerlei vormen en maten. Een van mijn favoriete puntscharen is de ooievaar borduurschaar. Handig en stijlvol!

Papierscharen
Een papierschaar spreekt, volgens mij, voor zich. Iedereen kent de papierschaar wel. Deze schaar wordt gebruikt om patronen mee uit te knippen en mag niet missen in jouw naaiatelier. Met een stofschaar mag je nooit papier of vlieseline knippen, het resultaat is altijd een botte schaar en dat is zonde!

Rolmes
Tot slot het rolmes. Een rolmes is een, rond roterend mes. Het zier er een beetje uit als een pizzasnijder. Een rolmes kun je aanschaffen in vier verschillende maten. 18 mm, 28 mm, 45 mm en 60 mm. Rolmessen zijn ideaal te gebruiken voor lange lijnen. Bij een rolmes gebruik je het liefst ook een snijmat. Zo laat je je tafel nog een beetje heel.