Krijt & Stiften

Krijt & Stiften

Krijt & Stiften

Beginnen met naaien: Pennen, krijten en stiften

Als beginnend naaister leer ik iedere week weer wat nieuws. Welke scharen ik nodig heb, wat een zelfkant is en welke stoffen waar voor geschikt zijn om enkele voorbeelden te noemen. Afgelopen week ging ik aan de slag met het tekenen en overtrekken van het patroon waar ik mee aan de slag wil gaan. Het overtrekken van een patroon lijkt, in eerste instantie, een eenvoudig klusje om te klaren. Toch, komt er wat meer bij kijken. Het begint met het vinden van de juiste pen, stift of krijt. Er zijn namelijk flink wat verschillende opties! 

Krijt, stift of pen? 

Om een patroon over te trekken en om markeringen aan te brengen kun je verschillende krijten, stiften en pennen gebruiken:

  • Kleermakerskrijt
  • Krijtpotloden
  • Vulpotloden
  • Permanente markeerstiften
  • Wateroplosbare stiften

Voor het overtrekken van een patroon op patroonpapier is het handig om een goed vulpotlood te gebruiken. Voor het overtrekken van een patroon op stof, gebruik je het beste krijt of een wateroplosbare stift. Een permanente stift kun je hier ook voor gebruiken, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je alle stiftstrepen wegknipt.  

Kleermakerskrijt 

Kleermakerskrijt wordt echt alleen gebruikt tijdens het werken met stof. Het wordt in heel de wereld door naaisters gebruikt om lijnen te tekenen die aangeven hoe een patroon loopt en hoe er geknipt moet worden. Kleermakerskrijt wordt al sinds de 18e eeuw gebruikt. Tot op de dag van vandaag zijn heel veel naaisters nog steeds enthousiast over kleermakerskrijt. Kleermakerskrijt klop je eenvoudig uit een stof. Ook is het uitwasbaar.

Krijtpotloden

Een modernere variant van kleermakerskrijt zijn de krijtpotloden. Krijtpotloden kun je comfortabeler in de hand houden als je het vergelijkt met kleermakerskrijt. Veel naaisters ervaren dat ze eenvoudiger nette lijnen kunnen tekenen als ze een krijtpotlood gebruiken. Ook krijtpotlood is uitwasbaar. Je kunt ook het kleine kwastje dat aan het potlood vastzit gebruiken om de krijt uit het stof te vegen.

Vulpotloden

Als je een patroon vanuit een boek of tijdschrift wilt overtrekken op jouw eigen patroonpapier, dan is het handig om een vulpotlood in te zetten. Deze potloden hoef je nooit te slijpen en de punt is altijd vlijmscherp en ontzettend dun. Zo teken je heel eenvoudig en snel jouw patroon na.  

Permanente markeerstiften

Ik schrok even toen ik hoorde dat je tijdens het naaien ook permanente markeerstiften zult gaan gebruiken. Waarvoor dan? Markeerstiften die je niet uit kunt wissen gebruik je om bijvoorbeeld de wasvoorschriften van de stof die je hebt op de stof te markeren. Super handig eigenlijk! Zorg er wel voor dat je zeker weet welke stift in jouw naaimand  permanent is. Want deze krijg je écht niet uit je stof!

Wateroplosbare stiften

Wateroplosbare stiften zijn op het moment ontzettend populair. Logisch ook, want ze zijn ontzettend eenvoudig in gebruik! Deze wateroplosbare stiften zijn er in verschillende diktes. Met enkele druppels water verdwijnt een streep van deze stift als sneeuw voor de zon. Let wel op! Als je een streep van deze wateroplosbare stift aanraakt met een strijkijzer, dan wordt de streep gefixeerd. 

Markeerstift met gum

Tot slot de markeerstift met gum. Aan de ene kant van deze stift kun je tekenen met turquoise kleurige inkt en aan de andere kant vind je een gum die de inkt weer uitwist. Deze stift is ideaal als je slechts een klein deel van wat je getekend hebt wilt uitwissen. De inkt is ook nog wateroplosbaar. Ontzettend veelzijdig en handig dus!