Hoe zet je een blinde rits in?

Hoe zet je een blinde rits in?

Hoe zet je een blinde rits in?

Een blinde rits had ook ‘onzichtbare rits’ kunnen heten, want hij is vrijwel onzichtbaar in een kledingstuk. In tegenstelling tot een normale rits, zitten de tandjes aan de achterkant.  Hierdoor valt een blinde rits helemaal weg in de naad en is alleen de trekker nog te zien. Het is daarom is een hele elegante sluiting en geeft een mooie afwerking aan een kledingstuk.

Het inzetten van een blinde rits is niet moeilijk en kan ook door een beginner uitgevoerd worden. Het is wel belangrijk hierbij om nauwkeurig te werken, anders heb je de kans dat de rits toch nog een beetje te zien is.

In deze tutorial lees je hoe je een blinde rits inzet en wat je hiervoor nodig hebt!

Benodigdheden

Stap 1: kledingstuk en rits voorbereiden

Werk eerst de rafelranden van de middenachternaad (of zijnaad, als de rits in de zijnaad komt) van je kledingstuk af. Dit kan met de overlocker of met een zigzagsteek op de naaimachine. Het deel onder de rits blijft nog open, deze wordt pas aan het einde dichtgestikt.

Leg de rits ondersteboven. Duw de tandjes van de rits open, zodat ze naar de onderkant wijzen. Zo wordt het gootje naast de tandjes goed zichtbaar (zie foto). In dit gootje ga je straks stikken. Strijk de tandjes voorzichtig open met de strijkbout op een lauwe stand, zodat de rits niet smelt. 

De rits die in deze tutorial voor een kokerrokje gebruikt wordt is 18 centimeter. Voor een damesjurk gebruik je het best een rits van rond de 50 centimeter.

Stap 2: spelden linkerdeel

Open de rits volledig en leg het linker patroondeel met de goede kant naar boven op een vlakke ondergrond. Leg nu de linkerkant van de rits, ondersteboven op het linkerdeel van het kledingstuk en speld deze vast. Het trekkertje ligt nu tegen de goede kant van de stof en de tandjes wijzen naar de zijnaad van het kledingstuk, dus niet naar de middenachternaad (zie foto).

Stap 3: stikken linkerdeel met blinde ritsvoetje

Zet het blinde ritsvoetje aan de naaimachine. Leg het patroondeel eronder, met de ritstanden in het linkersleufje van het voetje. Zorg ervoor dat de naald in het ‘gootje’ komt. Eventueel kun je ook de ritstandjes nog eens goed naar beneden duwen (zie foto) om te voorkomen dat je in de tandjes stikt.

Stik nu met een rechte steek de rits aan de stof. Hecht aan en af door aan het begin en einde van de rits een stukje heen en weer te stikken. Stik zo ver mogelijk door, waarbij je zo dicht mogelijk bij de ritstrekker komt (zie foto).

Als je nu de naadwaarde naar binnen vouwt, zul je hetzelfde resultaat hebben als op de foto. Probeer of je de rits kunt sluiten. Zo niet, dan zul je waarschijnlijk toch door de tandjes hebben gestikt en kun je dat onderdeel weer uithalen en opnieuw stikken.

Stap 4: spelden rechterdeel

Leg het rechterdeel van het kledingstuk naast het linkerdeel. Draai het rechterdeel van de rits één keer naar rechts. De bovenkant van de rits ligt nu tegen het goede deel van de stof en de tandjes wijzen weer richting de zijnaad. Speld de rits vast.

De trekker zit nu een beetje bekneld en het lijkt alsof de rits verkeerd om zit. Test daarom voorzichtig of je de rits kunt sluiten en of daarbij de rits niet per ongeluk verkeerd gedraaid zit. 

Stap 5: stikken rechterdeel

Leg het kledingstuk weer onder de naaimachine, maar dan met de rits in het rechter sleufje van het blinde ritsvoetje. Net zoals het linkerdeel, stik je weer in het gootje naast de ritstandjes. Hecht weer aan en af, en ga net zoals bij de andere helft zo lang mogelijk door totdat je tegen de trekker aankomt. Je kunt bij deze stap de linkerhelft van het kledingstuk gemakkelijk opzij duwen, zodat deze niet in de weg zit. 

De rits is nu ingezet! Controleer of hij niet per ongeluk gedraaid zit en of je hem kunt sluiten.

Stap 6: naad onder rits sluiten

Als laatste stap sluit je de naad onder de rits. Vouw het kledingstuk dubbel met de goede kanten op elkaar en speld het de rest van de middenachternaad onder de rits. Trek het onderste ‘staartje’ van de rits iets naar buiten, zodat je er niet overheen zult stikken (zie foto 2).

Zet nu het normale ritsvoetje op de naaimachine en probeer de naald zo dicht mogelijk bij het gemaakte stiksel te positioneren. Het is niet erg als je iets meer naar links zit (zoals bij mijn rokje, zie foto 3). Stik nu recht naar beneden om de middenachternaad te sluiten.

 

Je rits is nu ingezet en je kunt de rest van je kledingstuk of accessoire afmaken!

Blog mogelijk gemaakt door karin van KarinKay