Hoe vervang je een rits in een jas?

Hoe vervang je een rits in een jas?

Hoe vervang je een rits in een jas?

Niets is zo vervelend dan een kapotte rits in een jas. Vooral als de rest van de jas nog helemaal goed is en hij nog wel een paar jaren mee zou kunnen. Een meer duurzame optie dan het kopen van een nieuwe jas, is om de rits zelf te vervangen. Dit is namelijk helemaal niet zo moeilijk mits je een beetje naai-ervaring hebt! In deze tutorial lees je hoe je zelf de rits van een jas kunt vervangen.

Benodigdheden

Stap 1: voorbereiding

Meet de oude rits op om te kijken welke lengte je nodig hebt. Voor een jas gebruik je altijd een deelbare rits, zodat hij geopend kan worden aan de onderkant. Voor een jas is een metalen rits, of een met (grove) blokjes de meest voor de hand liggende keuze.

Maak vervolgens foto’s of aantekeningen van de oude rits in de jas. Belangrijke details hierbij zijn hoe ver de tandjes van het stiksel af zitten, en hoe hij aan de boven- en onderkant vastgestikt zit. Zodra je de rits hebt verwijderd kun je namelijk niet meer zien hoe de oude situatie was, dus sla deze stap niet over!

Stap 2: verwijderen kapotte rits

Verwijder de kapotte rits door het bestaande stiksel los te tornen met een tornmesje en eventueel een schaartje. Het kan voorkomen dat je aan de bovenkant ook een stukje van de kraag moet lostornen.

Verwijder vervolgens alle kleine achtergebleven draadjes. Dit kun je gemakkelijk doen met een kledingroller, maar met een pincet gaat het ook goed.

Bonustip: omdat je nu toegang hebt tot de binnenkant van de jas, zou je ook nog andere reparaties kunnen doen, zoals het repareren van een gat in een zak.

Stap 3: nieuwe rits vastspelden

Schuif de nieuwe rits tussen de lagen stof, op de plaats waar de oude zat. Bekijk je foto’s van stap 1 om te bepalen of hij op dezelfde plaats zit.

Is de rits aan de bovenkant te lang? Knip dan een stukje van de ritsband af met een kartelschaar, zodat hij niet gaat rafelen.

Speld de rits vast. Als je met dikke lagen stof werkt waarmee de spelden moeite hebben, rijg hem dan op zijn plek.

Stap 4: nieuwe rits stikken

Zet een ritsvoetje op je machine, en stik de rits vast door weer over het oude stiksel te naaien. Hecht aan-en af op de gebruikelijke manier door aan het begin en einde heen en weer te stikken.

Zit de schuiver in de weg? Laat het naaimachinevoetje en naald naar beneden staan, en rits de schuiver omhoog of naar beneden. Mocht je bij stap 2 de kraag open hebben getornd, stik deze ook weer vast.

En voilà: jouw jas kan weer een hele tijd mee!