Vlieseline, waar gebruik je het voor?

Vlieseline, waar gebruik je het voor?

Vlieseline, waar gebruik je het voor?

Vlieseline zul je als naaister al snel tegen gaan komen en gebruiken. Vlieseline wordt als dun vliesje aangebracht op stof. Het verbetert de stevigheid van een stof en maakt stof vormvast zonder in te leveren op soepelheid. Vlieseline wordt gebruikt in kleding, maar ook in andere projecten zoals gordijnen en tassen. Omdat het zo handig is, wordt Vlieseline in allerlei vormen en maten verkocht. Wij hebben ook een tiental soorten en maten Vlieseline in de verkoop. Welke Vlieseline het beste bij jouw project past, vind je vaak in de omschrijving van het project. Omdat iedere soort Vlieseline eigen kwaliteiten heeft, kun je vaak ook zelf uitvogelen welke soort Vlieseline het beste bij jouw project past.

De verschillende soorten Vlieseline

Vlieseline is bij het naaien haast onmisbaar geworden. Door Vlieseline verstandig in te zetten, zullen jouw projecten niet alleen mooier uit de verf komen, maar ook veel langer meegaan. Dit zijn de belangrijkste soorten Vlieseline:

Reguliere Vlieseline

Vlieseline in zijn meest eenvoudige vorm is de ideale tussenvoering voor elk project. We hebben verschillende H Vlieselines en verschillende G Vlieselines. In de H serie zitten de meest soepele Vlieselines en de G serie bestaat enkel uit katoen Vlieselines.

Tailleband Vlieseline

Tailleband versteviging komt in twee kleuren, zwart en wit en in vier breedtes, 2.5 cm, 3 cm, 3.5 cm en 4 cm. Ook komen ze in verschillende lengtes: 1, 5 en 10 meter. Met tailleband Vlieseline kun je eenvoudig lange stroken verstevigen en naaien.

Naadband

Heb je twee dunne, rekbare stoffen die je tegen elkaar wilt naaien? Dan is het verstandig om eerst naadband te gebruiken om de naad te verstevigen. Naadband is 1 cm breed en kan in het zwart of in het wit gekocht worden. 

Transparante band Vlieseline

Het is het mooist als een hals- of zoomnaad zo netjes mogelijk wordt afgestikt. Daarom is transparante band Vlieseline zo populair. Transparante band Vlieseline wordt ook vaak gebruikt in lingerie en ondergoed.

Vlieseline met rasters

Dit is een bijzonder soort Vlieseline. Dankzij de rasters die getekend zijn op de Vlieseline is het heel eenvoudig om rechte lijnen te stikken. Deze raster Vlieseline kan gekocht worden met vierkante rasters of met driehoekige rasters. Dit type Vlieseline is ideaal voor het maken van quilts. 

Vliesofilm

Wil je een stuk stof borduren maar past het niet in een borduurraam? Dan is Vliesofilm de ideale oplossing! Je spant de Vliesofilm in het raam en plakt vervolgens het stof op de Vliesofilm. Omdat de Vliesofilm zo goed opgespannen is, wordt de stof ook netjes opgespannen. Een super oplossing dus!

Stik en trek Vlieseline

Stik en trek Vlieseline verwijder je na het werken aan je project. Waarom? Omdat je er op kunt tekenen! Zo kun je heel eenvoudig over handgetekende borduursels of quilt creaties heen werken. Je weet zeker dat wat je voor ogen hebt op je stof terecht komt zonder dat je vervolgens pen of krijt van je stof af moet halen.

Lamifix

Lamifix werkt als het ware als laminaat op jouw stof. Omdat je jouw project voorziet van een beschermd laagje wordt het veel makkelijker om je project schoon te houden. 

Water oplosbare Vlieseline

Soluvlies wordt door heel veel borduursters gebruikt. Deze Vlieseline verdwijnt zodra je er met koud water overheen gaat. Ideaal dus als je een bepaald motief of patroon op je project wilt borduren of naaien.

Volumevlies

Als je een groot project zoals een tas, quilt of jas wilt verstevigen dan is volumevlies precies wat je nodig hebt. Je kunt kiezen uit naaibaar volumevlies of strijkbaar volumevlies. Bekijk goed wat handig is voor jouw project.