Aan de slag met Biaisband

Aan de slag met Biaisband

Aan de slag met Biaisband

Toen ik voor het eerst met biaisband werkte, was dat voor mij een hele eye opener. Het afwerken van naaiprojecten kan af en toe flink wat bloed, zweet en tranen kosten. Door biaisband te gebruiken, haal je heel veel stress weg. Je gebruikt biaisband om zomen mee af te werken. Door biaisband te gebruiken als afwerking van een stofrand ontstaat er een mooie, gelijkmatige zoom. Ook heb je minder stofverlies. Biaisband is verkrijgbaar in allerlei vormen en diktes. Natuurlijk bestel jij jouw favoriete biaisband gewoon op de meter. 

Biaisband gebruiken, een paar tips

Wist jij dat biaisband op verschillende manieren gebruikt kan worden? Biaisband kun je aan één kant van een stof naaien, aan beide kanten van de stof naaien of als lint aan weerszijden van een project naaien. Naai je biaisband aan slechts één kan van je stof? Dan is het leuk om een contrasterende kleur te gebruiken die de rand zowel verstevigd als netjes afmaakt. Naai je biaisband aan beide kanten van de stof? Dan is het belangrijk om heel rustig en precies te werk te gaan zodat je eindproduct er pico bello uitziet. Biaisband gebruik je ook heel eenvoudig als lint. Voor aan een vlaggenlijn bijvoorbeeld. Je doet dit door de band heel nauwkeurig precies in het midden om te vouwen en te strijken. Vervolgens naai je het biaisband precies op elkaar. De vlaggetjes schuif je er op de juiste plek tussen. 

De verschillende soorten biaisband

Naast de verschillende opdrukken op biaisband, wordt biaisband ook gemaakt van verschillende soorten stof. Biaisbanden van katoen, satijn en elastiek zijn de meest populaire biaisbanden. Daarnaast heb je ook nog paspelband en tresband. Dit zijn alternatieve soorten biaisband.

Katoen biaisband

Biaisband moet altijd mee kunnen bewegen met de stof. Er geen enkel soort biaisband die dat zo goed doet als biaisband van katoen. Katoenen biaisband is verkrijgbaar in heel veel verschillende opdrukken. Van panterprint tot glitter. 

Satijn biaisband

Wil jij jouw project een luxere uitstraling geven? Dan is biaisband gemaakt van satijn perfect! Satijn beweegt wat minder soepel mee vergeleken met katoen, maar het eindresultaat is prachtig.

Elastisch biaisband
Elastisch biaisband wordt gebruikt om goed rekbare projecten zoals t-shirts en sportbroeken mee af te werken. 

Paspelband
Paspelband is ietsjes anders dan biaisband. Het is een strook stof waar een koordje in is genaaid. Dit sierband wordt verwerkt tussen de naden van je kledingstuk of accessoires. Ook paspelband is in veel kleuren en opdrukken te verkrijgen.

Tresband
Tresband is een luxere vorm van biaisband. Tresbanden zijn over het algemeen van wol gemaakt.

Zelf biaisband maken

Heb je een stofje in huis waar je graag zelf biaisband van zou willen maken? Dan kan dat heel eenvoudig! Biaisband gemaakt van dezelfde stof als waar je de rest van jouw project mee hebt gemaakt kan een ware kers op de taart zijn. Biaisband maak je door allereerst de gewenste stof in repen te knippen. De breedte van de reep is afhankelijk van hoe breed jij jouw biaisband wil maken. Met deze set biaisband makers kun je biaisband van 12 mm, 18 en 25 mm maken. Vervolgens werk je de geknipte repen door de bijpassende maker. Et voila! Je hebt zelf biaisband gemaakt!