Alles voor de Naaimachine!

Alles voor de Naaimachine!

Alles voor de Naaimachine!

Beginnen met naaien: Alles voor jouw naaimachine

Als je een eigen naaimachine koopt, koop je die meestal met alles erop en eraan. Maar naar verloop van tijd zul je merken dat je toch bepaalde fournituren in huis wilt halen om jouw naaimachine mee te onderhouden of zelfs mee uit te breiden. Heb jij een naaimachine in huis, maar wil jij graag weten hoe jij jouw naaimachine naar het volgende niveau tilt? Lees dan verder!

De onderdelen van de naaimachine

Een naaimachine bestaat uit veel verschillende onderdelen. Sla de handleiding van jouw naaimachine er maar eens op naar. De meeste onderdelen zijn vastgemaakt in of aan je naaimachine. Zo zal de spoelopwinder niet snel toe zijn aan vervanging en zul je de handwiel niet hoeven aan te passen aan je project. Maar er zijn ook onderdelen die wel vervangen kunnen worden. Er zijn bijvoorbeeld speciale naaimachine naalden die voor specifieke materialen gebruikt dienen te worden. Ook zul je merken dat je voor iedere kleur garen een nieuw spoeltjes nodig hebt. Deze fournituren zijn onmisbaar voor in of op jouw naaimachine:

  • Universele naaimachine naalden
  • Speciale naaimachine naalden
  • Spoeltjes 
  • Een spoelenring
  • Een spoelendoosje
  • Speciale voetjes
  • Een draaddoorsteker
  • Naaimachineolie

Universele naaimachine naalden

Schmetz is de meest geliefde naaimachine naalden merk. Al onze machinenaalden zijn dan ook van Schmetz. De universele naaimachine naalden zijn onze meest verkochte naalden. Ze kunnen gebruikt worden in elke soort naaimachine. Ze zijn zelfs zo populair dat je ze niet alleen in een setje van vier naalden kunt kopen, maar ook in een grootverpakking van 100!  

Speciale naaimachine naalden

Hoewel je aan het begin van jouw naaiavontuur waarschijnlijk voornamelijk gebruik zult maken van universele naaimachine naalden, zul je op een gegeven moment ook gaan merken dat je andere materialen en daarmee ook andere naaimachine naalden wilt gebruiken. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale leernaalden en jeansnaalden. Er zijn ook heel veel andere soorten naalden. Een overzicht van alle naaimachinenaalden vind je hier.

Spoeltjes

Spoeltjes lijken in eerste instantie allemaal enorm op elkaar en dat is niet zo heel gek. Ze hebben allemaal dezelfde functie. Toch hebben verschillende naaimachines verschillende grijpers of spoelenhuisjes. Het is belangrijk om het grijpertje of spoelenhuisje goed te bekijken voordat je nieuwe spoeltjes aanschaft. Op deze pagina kun je precies vinden welk spoeltje bij jouw machine hoort. Heb je de juiste spoeltjes te pakken? Dan is het verstandig om ze op een handige manier op te bergen.

Een spoelenring of spoelendoosje

In een spoelenring kunnen ongeveer 25 spoeltjes worden opgeslagen. De spoeltjes klemmen zichzelf vast zodat ze altijd netjes in de ring blijven zitten. Je kunt je spoelen ook opbergen in een spoelendoosje. In dit universele spoelendoosje kun je spoeltjes van iedere maat opslaan. 

Speciale voetjes

Hoewel je een speciaal voetje niet zo snel nodig zult hebben, zijn ze wel ontzettend handig om in huis te hebben voor als het moment daar is. Het meest populaire voetje onder de naaisters is het (blinde) ritsvoetje.  Dit voetje maakt het duizend maal eenvoudiger om een rits aan een project vast te naaien. 


Een draaddoorsteker

Laatst kocht ik voor de grap een draaddoorsteker. Geloof het of niet, maar nu kan ik niet meer zonder! Zeker op de dagen waarop je ijskoude handen hebt of voor mensen wiens vingers niet zo mee willen werken is een draaddoorsteker een must-have.

Naaimachineolie

Als we het hebben over de verzorging van jouw naaimachine, dan mag een flesje naaimachineolie absoluut niet misschien in jouw naaikist. Het is belangrijk om jouw machine goed te oliën. Zo voorklein je de kan dat onderdelen in jouw machine gaan verroesten. Door te oliën verleng je de levensduur van jouw naaimachine. Een handig alternatief is deze oliestift. Die verberg je namelijk heel handig en snel op.