Aan de slag met de juiste handnaald!

Aan de slag met de juiste handnaald!

Aan de slag met de juiste handnaald!

Een van de fournituren die vaak over het hoofd wordt gezien, is een goede set handnaalden. Dat je naaimachine naalden nodig hebt om aan je project te werken is vanzelfsprekend. Maar dat je ook handnaalden nodig hebt, verbaasde mij enorm. De naaimachine kan toch alles? Hoewel dit grotendeels klopt, is het toch wel handig om een set goede handnaalden in jouw naaimand te hebben. Welke? Dat lees je in dit artikel.

De verschillende soorten handnaalden

Handnaalden zijn er in allerlei vormen en maten. En hoewel al die naden behoorlijk op elkaar lijken, hebben ze toch allemaal een eigen functie. De volgende naalden worden het vaakst gebruikt:

  • Handnaalden
  • Naainaalden
  • Stopnaalden
  • Borduurnaalden met punt
  • Borduurnaalden zonder punt
  • Leernaalden
  • Wol naalden
  • Blinde naalden

Handnaalden

Hoewel de naam handnaald eigenlijk een verzamelterm geworden is voor alle naalden die wij met de hand gebruiken, is het van origine de naam van een heel specifieke type naald. Handnaalden hebben een groot oog en komen in allerlei verschillende lengtes. De punt van een handnaald is altijd vlijmscherp. 

Naainaalden

Naainaalden zijn bijna hetzelfde als handnaalden. Wel zijn er twee grote verschillen. Allereerst hebben naainaalden een veel kleiner oogje. Daarnaast zijn naainaalden over het algemeen dezelfde lengte. Je gebruikt naainaalden voor het maken van onder andere merktekens. 

Stopnaalden

Stopnaalden zijn heel dik en hebben een ontzettend groot oog. Ze worden meestal gebruikt door hakers en breiers. Stopnaalden hebben, in tegenstelling tot een wolnaald, een scherpe punt.

Borduurnaalden met punt

Een borduurnaald met punt wordt gebruikt bij de afwerking van een project. Wil jij bijvoorbeeld een mooi figuurtje of design op jouw project borduren? Dan gebruik je hier de dikkere borduurnaald voor. Deze naalden hebben wel een punt en kunnen dus voor ieder type stof gebruikt worden. 

Borduurnaalden zonder punt

Borduurnaalden zonder punt worden over het algemeen niet echt ingezet als je met een naaimachine project bezig bent. Toch zijn ze onmisbaar in dit overzicht. Borduurnaalden zonder punt worden gebruikt tijdens het maken van kruissteekprojecten. Omdat het stof waar handwerkers op borduren bij kruissteekprojecten voorzien is van ruimte tussen de verschillende draden, hoef je geen gaatje te prikken in het stof.   

Leernaalden

Als je eerder al eens met leer hebt gewerkt, dan weet je hoe stug en dik dit materiaal is. Leer kan bovendien ook snel beschadigd raken. Dit is waarom leernaalden een speciale, driehoekige punt hebben. Je steekt met deze punt heel eenvoudig door leer of kunstleer zonder per ongeluk het leer te beschadigen. 

Wolnaalden

De dikste naalden zijn de naalden die speciaal gemaakt zijn om de uiteinden van dikke, wollen garens weg te werken. Wolnaalden hebben een groot oog en een stompe punt. Ideaal in gebruikt dus voor dikke garens. 

Blinde naalden

Tot slot de blinde naalden. Deze naalden zijn wel heel bijzonder. Waarom? Je kunt het garen blind in de oog van de naald rijgen. Het is voor veel handwerkers een flinke uitdaging om het draad door de oog van een naald te krijgen. Daarom zijn blinde naalden ooit op de markt gekomen. Je legt de draad bovenop de naald en druk deze vervolgens voorzichtig door het ‘dakje’ van de naald heen. Je garen valt dan als het ware in het oog. Geweldig toch?!