Linialen en Meetlinten

Linialen en Meetlinten

Linialen en Meetlinten

Linialen en meetlinten

Meten is niet voor niets weten. Ieder naaiproject begint met maten opnemen, stof opmeten en op de juiste lengte knippen. Bij het naaien gebruik je niet alleen een meetlint om te meten hoe lang je eigen armen en benen zijn, maar je gebruikt ook een lange liniaal om lange, rechte lijnen te trekken. Je gebruikt niet alleen een strijkliniaal om het strijken van boorden te vereenvoudigen, je gebruikt ook een zoommaatje om die boorden vervolgens te controleren. Tijdens het naaien meet je dus heel wat af. Met een selectie van deze linialen weet je zeker dat je nooit meer mis-meet.

De verschillende meetlinten en linialen

Er zijn talloze meetlinten en linialen verkrijgbaar. Ieder heeft zijn eigen functie en ze lijken allemaal haast onmisbaar! Niet gek dus dat er ook liniaal organizers bestaan! Deze meetlinten en linialen heb je doorgaans nodig:

  • Centimeter
  • Strijkliniaal
  • Lange liniaal
  • Zoommaatje
  • Vierkante liniaal
  • Driehoekige liniaal
  • L liniaal

Ik had van linialen zoals het zoommaatje en de strijkliniaal eerder nog nooit gehoord, maar jeetje wat zijn die handig! Hoewel je natuurlijk niet al die linialen tegelijkertijd kunt gebruiken, heeft iedere liniaal of meetlint wel een eigen functie. 

Centimeter

Je weet dat je met een échte naaier te maken hebt als diegene hun centimeter om hun nek hebben hangen tijdens het werken aan een project. Een goede centimeter is onderdeel van de basisuitrusting van een naaier. Heel handig: Iedere centimeter heeft een cm kant en een inch kant. Wil je aan een Engelstalig patroon beginnen? Dan hoef je tijdens het meten niet telkens om te rekenen.

Strijkliniaal

Een strijkliniaal is een geniaal liniaaltje die heel veel zoom-stress zal elimineren. Je gebruikt de strijkliniaal om in één keer te meten, te vouwen en te strijken. Het is dus niet langer nodig om eerst de zoombreedte af te meten, af te tekenen of te spelden voordat je gaat strijken. Een aanrader dus voor iedereen die een hekel heeft aan zomen!

Lange liniaal

Bij mijn eerste naailes werd het al heel snel duidelijk dat een lange liniaal van minstens 50 cm een belangrijk onderdeel van mijn fournituren collectie zou worden. Ik koos voor een doorzichtige liniaal zodat ik mijn stof ook tijdens het tekenen van lijnen nog steeds kan zien. De meeste lange linialen zijn voorzien van verschillende lijnen. Zo teken je eenvoudig zomen, kun je diagonale hoeken van 30, 45 en 60 graden tekenen en zijn deze linialen bestendig genoeg om voor een veilige geleiding van rolmessen en trekmessen op de snijmat te zorgen.


Zoommaatje

Een zoommaatje is nog zo’n geniale tool die je echt in jouw naaikist moet hebben. Een zoommaatje heeft enkele functionaliteiten: Zo meet je de zoomtoeslag en het beleg eenvoudig en snel af. Je gebruikt het zoommaatje om een zoom van 1; 1,5; 2; 3; 4 of 6 cm af te vouwen. Ook heeft elk zoommaatje een aftekenschaal waardoor je zomen kunt aftekenen tussen de 0,1 en 6cm.

Vierkante, driehoekige en L linialen

Er bestaan ook linialen in andere vormen. Vierkante linialen zijn bijvoorbeeld enorm handig om hoeken van 30, 45, 60 of  90 graden mee te snijden. Driehoekige linialen zijn stofspaarders. Deze liniaal gebruik je om stofbanen mee te snijden. Zo houd je ook geen bijzonder gevormde stukken stof meer over. L linialen worden gebruikt om rondingen zoals de hals, armgaten en mouwkoppen te tekenen.

Extra linialen en centimeters

Tot slot nog even speciaal de aandacht voor twee bijzondere meters. De plakcentimeter en de rolcentimeter. Heb jij een echt naaiatelier of een prachtige naaitafel waar jij altijd aan werkt? Dan raad ik je aan om een plakcentimeter op jouw naaitafel te plakken. Zo heb je jouw centimeter altijd bij de hand! Over altijd bij de hand gesproken: de rolcentimeter is ideaal om mee te nemen. Als je bijvoorbeeld stof gaat kopen of de afmetingen van iemand buitenshuis wilt opnemen. Deze twee kleine fournituren zijn ook nog eens een ideaal sint of kerst cadeau!